Info strana, novosti, obaveštenja, tutorijali…

Uputstvo za Filezilla FTP aplikaciju


U ovom uputstvu možete pronaći uputstvo za 2 tipa podešavanja Filezilla FTP aplikacije.


opširnije...


Sigurnost i zaštita #1 – Osnove zaštite sajta


Svaki ozbiljan webmaster mora da obrati pažnju na sigurnost i zaštitu svojih sajtova. Web hosting kompanija kod koje hostujete svoj sajt će učiniti sve da sa njihove strane obezbedi visok nivo zaštite ali sigurnost vašeg sajta ne zavisi samo od njih. Ukoliko vaš sajt sadrži bezbednosne propuste vrlo je moguće da će pre ili kasnije biti napadnut. Zbog toga ćemo vam u daljem tekstu skrenuti pažnju na neke osnovne stvari koje se tiču bezbednosti i zaštite vaših CMS sajtova/portala i foruma.


opširnije...


Mesečni protok (bandwidth) – objašnjenje za početnike


Za sve one koji ne znaju šta mesečni protok (na engleskom: bandwidth) tačno predstavlja ovde mogu pronaći kratko objašnjenje. Protok predstavlja informaciju o korišćenju propusnog opsega, odnosno količinu podataka koja vam je mesečno dozvoljena u prenosu podataka. Troši se na sledeće načine:

1) HTTP (web saobraćaj)
2) POP3 (primanje email-ova)
3) IMAP (primanje email-ova)
4) FTP (transfer fajlova, download/upload)
5) SMTP (slanje email-ova)


opširnije...


Kako ubaciti sajt na cPanel hosting


Za sve koji nisu ranije ubacivali sajt na cPanel host, potrudili smo se da napravimo uputstvo za upload završenog sajta na vaš cPanel nalog.

1) Ulogujte se preko podataka za logovanje na cPanel preko Vašeg browsera (primer: Firefox, Chrome, Edge, itd).

2) Kada se ulogujete u cPanel pronađite "File Manager", pokrenite ga i uđite u folder "public_html". Ostavite otvoren "File Manager" u browseru.

3) Arhivirajte sadržaj foldera gde se nalaze fajlovi vašeg sajta (ukoliko nemate program za arhiviranje preuzmite sa interneta 7-Zip potpuno je besplatan). Dozvoljeni formati arhiva za upload su: .zip, .tar.gz ili .tar.bz2.


opširnije...


Šta su Addon, Parkirani i PodDomeni?


Ovo je veoma često pitanje kod svih početnika i pokušaćemo da vam objasnimo na praktičnim primerima.

Šta je to Addon/Dodatni domen?

- Imate dva domena, prvi mojprvisajt.com sa kojim ste registrovali vaš kupljeni paket i drugi domen koji ste naknadno kupili bez paketa mojdrugisajt.com.
- Želite da ta dva domena budu potpuno odvojeni/nezavisni sajtovi na jednom od vaših paketa.
- To radite dodavajući u cPanelu Addon/Dodatni domen gde ćete upisati mojdrugisajt.com i dodeliti mu lokaciju među vašim folderima tako što ćete kreirati novi folder za vaš novi sajt.
- Bukvalno rečeno Addon domen predstavlja dodatni sajt koji može biti postavljen na jednom od vaših hosting paketa, ukoliko vaš paket ima mogućnost dodavanja Dodatnih domena.
- Za korsnike koji imaju više sajtova, isplativije je da kupe paket sa odgovarajućim brojem Dodatnih domena nego da za svaki sajt kupuju poseban paket.


opširnije...


Na vrh stranice