LOADING

Kako ubaciti sajt na cPanel hosting


Za sve koji nisu ranije ubacivali sajt na cPanel host, potrudili smo se da napravimo uputstvo za upload završenog sajta na vaš cPanel nalog.

1) Ulogujte se preko podataka za logovanje na cPanel preko Vašeg browsera (primer: Firefox, Chrome, Edge, itd).

2) Kada se ulogujete u cPanel pronađite "File Manager", pokrenite ga i uđite u folder "public_html". Ostavite otvoren "File Manager" u browseru.

3) Arhivirajte sadržaj foldera gde se nalaze fajlovi vašeg sajta (ukoliko nemate program za arhiviranje preuzmite sa interneta 7-Zip potpuno je besplatan). Dozvoljeni formati arhiva za upload su: .zip, .tar.gz ili .tar.bz2.

4) Kada završite sa arhiviranjem, vratite se u "File Manager" (otvoren vam je već "public_html"), klinknite gore na ikonicu "Upload" i ubacite arhivirani fajl koju ste kreirali, u "public_html" folder.

5) Kada se upload završi, selektujete taj fajl (klikom), potom kliknite gore na dugme "Extract". Kada dobijete poruku da je raspakivanje završeno, kliknite na "Reload" dugme i primetićete da ste uspešno uploadovali sve fajlove na vaš host.

6) Vratite se u cPanel Home (početna strana kada ste se ulogovali), tu potražite "MySQL Databases" i uđite tu.

7) Kreirajte novu bazu (bilo koje ime po vašem izboru).

8 ) Kreirajte novog "User-a" ispod (obavezno zapamtite negde sa strane ime baze, usera i password sa sve prefiksom ako ga ima jer će vam to kasnije trebati).

9) Ispod toga dodajte novog korisnika vašoj novoj bazi (pojaviće vam se prozor sa privilegijama na kraju, sve obeležite).

10) Kada ste uspešno to odradili, potrebno je da uploadujete backup svoje baze. Vratite se u cPanel Home, pronađite "PhpMyAdmin" i otvorite ga.

11) Kliknite na bazu koju ste kreirali u stavkama 7,8,9.

12) Kliknite na "Import" karticu, selektujte bazu sa vašeg računara i kliknite "Go" da je uploadujete.

13) Kada ste uspešno ubacili bazu i fajlove vašeg sajta, ostalo je još da prepodesite konfiguracioni fajl vašeg sajta. Vratite se u cPanel Home.

14) Ponovo uđite u "File Manager" i u "public_html" folder.

15) Pronađite fajl konfiguracioni fajl vašeg sajta (fajl gde se upisuju podaci o bazi), selektujte ga i kliknite gore na ikonicu "Edit".

16) Otvoriće vam se podešavanja gde morate uneti podatke od vaše baze za user, db name i password (rekli smo vam da ovo zapišete sa strane, obavezno sa sve prefiksima).

17) Sačuvajte promene kada završite i to bi bilo to, kucajte vas domen u browseru i proverite da li vam se sajt ispravno otvara. Ako izgleda drugačije nego što bi trebalo potrebno je da prepravite konfiguracione fajlove, tj. putanje do fajlova i foldera, site name i druge opcije koje niste menjali a prilagođene su prethodnom okruženju.

Na vrh stranice