LOADING

DNS propagacija


U ovom tekstu možete pronaći detaljnije informacije šta je to DNS propagacija promena na domenu, kako se izvršava i koliko dugo propagacija domena može da potraje.

 

Propagacija DNS-a je proces kojim se promene informacija o sistemu imena domena (DNS) distribuiraju širom interneta. DNS je hijerarhijski sistem koji prevodi imena domena prilagođenih ljudima (npr. www.extreme-prohosting.com) u IP adrese (npr. 11.22.333.4) koje računari i mrežni uređaji koriste za lociranje i povezivanje sa web lokacijama i uslugama.

 

Kada izvršite promene u svojim DNS podešavanjima, kao što je ažuriranje IP adrese vašeg web servera ili konfigurisanje novih DNS zapisa kao što su NS zapisi (nameserveri) ili MX zapisi za e-poštu, te promene treba da se prenesu na DNS servere širom sveta kako bi mogli da razreše imena domena na ispravne IP adrese. DNS propagacija je vreme koje je potrebno da se ove ispravke distribuiraju na sve DNS servere širom interneta.

 

Proces širenja DNS-a uključuje nekoliko koraka:

1) Unosite izmene u svoje DNS zapise preko kontrolne table svog registratora domena ili kontaktirate svog provajdera hostinga da to učine za vas.

2) Vaš provajder DNS hostinga ažurira svoje autoritativne DNS servere novim informacijama.

3) Drugi DNS serveri širom sveta povremeno traže i keširaju DNS informacije. Ovi serveri, kao što su rekurzivni DNS serveri koje pružaju ISP-ovi (internet provajderi), takođe moraju da ažuriraju svoju keš memoriju novim DNS zapisima.

4) Vremenom se ažurirane informacije o DNS-u šire po celom internetu dok različiti DNS serveri osvežavaju svoje keš memorije. Ovaj proces razmnožavanja obično traje od nekoliko sati do 48 sati, ali može varirati.

 

Tokom perioda propagacije, neki korisnici mogu videti stare DNS informacije, dok drugi mogu videti ažurirane informacije, u zavisnosti od toga koji DNS server traže. Ovo može dovesti do privremenih nedoslednosti u pristupu web lokaciji i isporuci e-pošte dok se novi DNS zapisi u potpunosti propagiraju.

 

Od suštinskog je značaja da razumete širenje DNS-a kada unosite promene u podešavanja DNS-a, jer to može da utiče na pristupačnost vaše web lokacije ili usluga tokom prelaznog perioda. Da biste smanjili poremećaje, dobra je praksa da unesete promene u DNS tokom vremena malog saobraćaja i da smanjite TTL (Time To Live) vrednost za vaše DNS zapise pre nego što izvršite promene. TTL vrednost određuje koliko dugo se DNS informacije keširaju, a njeno smanjenje može pomoći u bržem širenju DNS ažuriranja.

Na vrh stranice